Hur man väljer en barnsäng?

Att välja en barnsäng kan vara utmanande, eftersom barnets behov och preferenser förändras med åldern. Dessutom bör sängen vara säker, bekväm och hållbar. I den här artikeln ger vi några tips om vad man bör tänka på när man köper en barnsäng.

Sängens storlek och form

Barnsängens storlek beror på barnets ålder, storlek och rummets utrymme. För ett litet barn kan en säng som är 160 x 80 cm räcka, eftersom den är lätt att flytta och passar i ett litet utrymme. För ett större barn kan det vara bättre att välja en säng som är 190 x 80 cm eller 200 x 90 cm, som ger mer utrymme för den växande kroppen.

Sängens form kan variera från den traditionella rektangeln till roliga och lekfulla alternativ, som bilar, slott eller djur. Formvalet påverkas av barnets egen fantasi och personlighet. Man bör dock se till att sängens form inte är för vass eller obekväm att sova i.

Sängens material och färg

Barnsängens material påverkar dess hållbarhet, vikt och utseende. De vanligaste materialen är trä och spånskiva, som är naturliga och varma. Trä är oftast mer hållbart och högkvalitativt än spånskiva, men också dyrare och tyngre. Spånskiva är ett billigare och lättare alternativ, men det kan repas eller spricka lättare.

Sängens färg kan vara enfärgad eller flerfärgad, beroende på barnets egen smak och rummets inredning. Färger kan skapa olika stämningar och teman i barnrummet. Till exempel är en vit säng neutral och fräsch, en rosa säng är flickig och romantisk, en blå säng är pojkarig och lugn.

Sängens extrafunktioner

En barnsäng kan vara bara en säng eller innehålla olika extrafunktioner, som madrass, underlåda, extrasäng eller våningssäng. Extrafunktioner kan öka sängens funktionalitet, komfort och platsbesparing.

Madrassen är en viktig del av sängen, eftersom den påverkar barnets sömnkvalitet och rygghälsa. Madrassen bör vara lagom hård, mjuk och ergonomisk för barnets vikt och position. När man väljer madrass bör man också uppmärksamma dess material, tjocklek och ventilation.

Underlådan är en praktisk lösning för att förvara till exempel leksaker, täcken eller kläder under sängen. Underlådan kan vara fast eller avtagbar, en eller flera. Underlådan hjälper till att hålla barnrummet rent och ordnat.

Extrasängen är en användbar funktion när barnet vill bjuda in en kompis på övernattning eller när familjen har flera barn. Extrasängen kan vara gömd under sängen eller bredvid sängen som en separat säng. Extrasängen kan också vara en del av en våningssäng, där det finns två eller tre sängar ovanpå varandra.

Våningssängen är ett utmärkt val för små utrymmen eller stora familjer, eftersom den sparar golvyta och erbjuder flera sovplatser. Våningssängen kan vara traditionell, där sängarna är i samma riktning, eller vinklad, där sängarna är i olika riktningar. Våningssängen kan också innehålla andra funktioner, som skrivbord, hylla eller rutschkana.

Exempel på barnsängar

Här är några exempel på barnsängar som du kan beställa från Luxcasa.se-webbutiken:

 • Barnsäng Melanie med madrass och underlåda 160 x 80 cm rosa spånskiva/trä: Denna säng är idealisk för en liten prinsessa, eftersom den är vacker rosa och har dekorativa bågar. Sängen innehåller en madrass och en underlåda, där det finns plats att förvara saker. Sängen är tillverkad av spånskiva och trä, och dess mått är 160 x 80 x 65 cm.
  Barnsäng Melanie


 • Barnsäng Colbert med madrass och extrasäng och underlåda 190 x 80 cm vit spånskiva/trä: Denna säng är en praktisk och elegant lösning för ett större barn, eftersom den innehåller en madrass, en extrasäng och en underlåda. Sängen är tillverkad av spånskiva och trä, och dess färg är neutral vit. Sängens mått är 190 x 80 x 66 cm.
  Barnsäng Colbert


 • Våningssäng Narissa med extrasäng, madrasser och underlådor 180 x 75 cm MDF/trä: Denna säng är en fantastisk lösning för små utrymmen eller stora familjer, eftersom den erbjuder tre sovplatser till priset av en. Sängen innehåller madrasser, en extrasäng och underlådor, som är lätta att dra ut på hjul. Sängen är tillverkad av MDF och trä, och dess färg är vit. Sängens mått är 180 x 75 x 150 cm.
  Våningssäng Narissa


 • Våningssäng Mancini med madrass och extrasäng och underlåda 80 x 160 cm vit spånskiva/trä: Denna säng är ett annat bra alternativ för en våningssäng, eftersom den innehåller en madrass, en extrasäng och en underlåda. Sängen är tillverkad av spånskiva och trä, och dess färg är vit. Sängens mått är 80 x 160 x 150 cm.
  Våningssäng Mancini


Vi hoppas att denna artikel hjälpte dig att välja en lämplig barnsäng för ditt barn. Om du vill beställa någon av dessa sängar eller se andra alternativ, besök Luxcasa.se-webbutiken. Där hittar du ett brett utbud av kvalitativa och prisvärda barnsängar samt andra möbler för barnrummet.